Kombi Seçimi
Mahalin hacmi
Bacalı veya fanlı kombi cihazları açık yanma hücrelidirler. Yanma işlemini ortam havasını kullanarak yerine getirdikleri için bu tip cihazların monte edildiği mahaller, minimum 10-12 m³ hacminde olmalıdır.
Havalandırma Durumu
Bacalı ve fanlı cihazlar, içinde bulundukları mahalin havasını kullandıklarından bulundukları hacimler yeterli havalandırmaya sahip olmalıdır.Mahal uygun kesite sahip bir iç mahalden sürekli olarak havalandırmalıdır. Menfez kesitleri cihaz kapasitesine bağlıdır. Ve 24,000 kcal/h’lık bir cihaz için 130cm² dir
Hermetik cihazların monte edildiği mahale havalandırma menfezi konulmasına gerek yoktur. Çünkü bu tip cihazlar sahip oldukları özel baca kiti vasıtasıyla, yanma için gerekli taze havayı doğrudan dış atmosferden alır ve eğzoz gazını yine aynı set vasıtasıyla dış ortama tahliye ederler.
Bacalı tip cihaz özel bir uygulama ile dolap ve kapalı bir hücre içerisine monte edilecekse bu durumda bu bölümün üst ve alt seviyelerinde çekiş ve taze hava gereksinimi için sırayla 32-65cm² kesitlerinde birer adet menfez bulundurulmalıdır.
Baca durumu
Bacalı cihazların monte edileceği mahalde çekişi iyi, uygun kesite sahip müstakil veya şönt tip bir baca bulunmalıdır. Cihazların bacaya bağlantısında standartların öngördüğü kriterlere uyulmalıdır. Baca bağlantı borusu bacaya tam sızdırmaz olarak bağlamalıdır. Hermetik ve fanlı cihazlar için baca gereksinimi yoktur. Ancak fanlı cihazlarda atık gaz seti, hermetik cihazlarda ise baca kiti uygun konumda ve ölçüde monte edilmelidir.
Hermetik cihazlarda atık gaz setinin çıkış noktası bir başka kombinin çıkış setine açılabilir pencere veya herhangi bir hava menfizine 100cm’den daha yakın olmamalıdır. Bu konuyla ilgili olarak standartlarda öngörülen detay uygulama kurallarına riayet edilmelidir.Cihazları duman kanalı ve atık gaz çıkış setlerinin yanabilir malzemelerden uzaklığı minimum 5cm olmalıdır.
Bacalı tip kombiler, müstakil bacalı apartmanlarda yukarıdan aşağıya doğru maksimum 5 kata kadar şönt bacalı apartmanlarda ise yine yukarıdan aşağıya doğru maksimum 10 kata kadar uygulanabilir. Daha fazla kat içeren yüksek apartmanlarda ise yine bu sınırları aşan alt katlara Hermetik kombi uygulamak zorundadır.
Aynı zamanda çevrenizde ki kombi kullanan kişilerdende bu konu ile ilgili bilgi ve memnuniyetini öğrenebilir ve daha doğru bir seçim yapabilirsiniz.Evinize kalorifer tesisatı yaptırırken titiz davranmalısınız.Genel olarak evinizin m2 si göz önüne alınmalı, hangi odalara ne ölçüde radyatör konulmalı ve evin biçimine en uygun tesisat biçimi ve yıllarca sorun yaratmayacak şekilde nasıl yapılır. Bunlar önceden düşünülmelidir.Kalorifer tesisatında bakır boruyu tercih etmenizi öneririz.
Kombi seçimi m2 konusunda önerilerimiz;
80-90 m2 evler için 17.000 kilokalorilik kombiler
90-150 m2 evler için 20.000 kilokalorilik kombiler
150 m2 üzeri için ise 24.000 ile 36.000 kilokalorilik kombiler uygundur.
İnce detaya girersek; Evin m2 si binanın dış cephe izolasyonu,zemin üst kat veya ara katta olup olmadığınız,duvarlarınızın kalınlığı, binanın kaç cephesinin açık olduğu, kuzey veya güney cepheye bakan bölgeler,cihazın ısınmada sorun yaratmayacağı bulunacağı konum, v.b gibi durumlar ilerki yıllarda tadilat gerektirmeden ve rahatca ısınma sunacaktır.
Evlerinde kombi kullanan onlarca insan ilerki yıllarda bu durumlar göz önüne alınmadığı için ısınamıyorum", yada şu odadaki peteğimi büyültmek istiyorum, cihazın yerini keşke buraya yaptırsadım gibi konular üzerinde kafalarında soru işaretleri bulunmaktadır. .